søndag 3. februar 2013

Rørt brikke må flyttes

I seriekampen vår mot Vålerenga i forrige sesong startet et av partiene slik: 1 Sf3 e5??, hvoretter hvit selvfølgelig slo bonden på e5, og fortsatte med å nedspille sin motstander ganske raskt. Etter partiet forklarte sort at han på forhånd hadde tenkt å åpne med e-bonden uansett åpning. Et ekstremt tilfelle av sjakkblindhet - eller snarere hva vi alle opplever fra tid til annen - at hånden reagerer raskere enn hodet!

At slikt ikke bare forekommer blant amatører viser følgende episode fra partiet mellom Tarrasch og Alapin, spilt i Breslau 1889. Partiet foreløp slik: 1 e4 e5 2 Sf3 Sf6 3 Sxe5 d6 4 Sf3 Sxe4 5 d3. På dette tidspunktet i partiet løftet Alapin løperen på f8 for å flytte den til e7, nærmest helt uten å se på brettet, da han forventet det vanlige bondetrekket til d4.

Stor ble forskrekkelsen da Alapin så at Tarrasch kun hadde flyttet bonden et skritt fram. Alapin ga øyeblikkelig opp partiet, da han med rette anså det som håpløst å spille videre med offiser under. En enkel dag på jobben for Tarrasch.

Semjon Alapin (1856-1923) var for øvrig slett ingen kasteball, og var anerkjent som en av Russlands sterkeste spillere mot slutten av 1800-tallet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar